Łosoś pieczony w soli morskiej


Składniki:

500g filetu z łososia
1/2 pęczka świeżej bazylii
sok z cytryny
10 pomidorków
3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 laska cynamonu
parę ziarenek kardamonu
2 gwiazdki anyżu
100 g soli morskiej gruboziarnistej
100 g kaszy kuskus
100 ml bulionu warzywnego
kilka listków świeżego oregano i majeranku (może być suszony)
1-2 szalotki
100 g kaszy kuskus
3 ząbki czosnku
10 pomidorków
białko z dwóch jaj
sól, pieprz do smaku
pergamin do pieczenia

Przygotowanie:

Rybę ułożyć na pergaminie, polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. W misce wymieszać białka, rozbity w moździerzu cynamon, anyż, kardamon i sól morską. Masą solną dokładnie obłożyć łososia. Odstawić na 2 godz w chłodne miejsce. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok. 10 min. Na rozgrzanej patelni usmażyć kuskus, zalać rosołem, odstawić przykrywając na 3-4 min, aż kasza wchłonie cały płyn. Na końcu dodać posiekane zioła.

Sos:


Na patelni podsmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem na złoty kolor dodać ćwiartki pomidorków. Powstały sos doprawić solą i pieprzem. Na dużym talerzu ułożyć kaszę kuskus oraz łososia, z którego trzeba zdjąć solną skorupę.
Podawać z sosem pomidorowym.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails