Gołąbki ziemniaczane




Składniki:

8 dużych liści kapusty białej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz

Przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli je zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
Liście kapusty gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną.
Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści.
Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Polecam podawać je w sosie śmietanowo grzybowym.
Na koniec zapiekam gołąbki w 200 st c.


Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails