
300g mąki
4 jaja
sól
500 ml mleka
tłuszcz do smażenia
1 awokado
1 główka sałaty lodowej
Sos Guacamole - ( 2 awokado zmiksować z 5 łyżkami soku cytrynowego. Dodać sól, pieprz, posiekaną cebulę, 2 pomidory pokrojone w kostkę i papryczkę chilli pokrojoną w krążki).
krążki świeżej papryki.
Z mąki, jaj, mleka z dodatkiem szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 min. Rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć naleśniki. Odstawić w ciepłe miejsce.
Sałatę lodową podzielić na pojedyncze liście, umyć i pokroić w paski.
Awokado obrać, przepołowić, po usunięciu pestki pokroić w paski.
Na talerzu ułożyć po 3 naleśniki na nich rozłożyć paski sałaty, polać sosem guacamole.
Każdą porcję udekorować plastrami awokado i krążkami świeżej papryki.
Dla lubiących ostrzejsze smaki można zawsze udekorować papryczką chili.
0 komentarze:
Prześlij komentarz