Ciasto francuskie - francuski przekładaniec


Opakowanie ciasta francuskiego
szklanka śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
szklanka wina białego
łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
4 brzoskwinie

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 3 prostokątne kawałki jednakowej wielkości.
Na blasze ułożyć ciasto i ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 220 stopni przez 15 min.
Zółtka włożyć do miski, dodać 5 łyżek cukru. Całość ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę.
Ciągle ubijając, wlać wino, wsypać mąkę ziemniaczaną. Ubijać, podgrzewać w kąpieli wodnej aż wyraznie zgęstnieje.
Miskę z kremem wyjąć z kąpieli wodnej, śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, którą połączyć z wystudzonym kremem winnym.
Brzoskwinie polać wrzątkiem, obrać, podzielić na połówki i usunąć pestki. Przygotowane owoce pokroić na plasterki.
Resztę cukru zalać 5 łyżkami wody, podgrzewać, aż powstanie syrop.Włożyć owoce, gotować 10 min, osączyć. Syrop skarmelizować. (na złoto)
Placki przełożyć kremem i owocami, a następnie ułożyć piramidkę.Wierzch przekładańca ozdobić kremem, owocami i karmelem.

Share this post!

Bookmark and Share

1 komentarze:

lasic23 pisze...

ZROBIŁEM TO CIASTO WEDLE PRZEPISU CIASTO MOŻE NIE TAKIE JAK NA OBRAZKU ALE CAŁKIEM ŁADNE CO DO SMAKU TO MAŁE ALE SMAK NADAJE KREMOWI WINO I MUSI BYĆ DOBRE GATUNKOWO JA DODAŁEM BIAŁE Z PORTUGALI I COŚ TRĄCIŁO DZIWNYM SMAKIEM NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJE INNEGO MOŻE BĘDZIE LEPSZE
POZDRAWIA SMACZNEGO
lasic23

Related Posts with Thumbnails