
1/8 l mleka
1 paczka pur'ee ziemniaczanego na 4 porcje
2 łyżki margaryny
200g serków topionych
4 jajka
starta gałka muszkatołowa
świeżo zmielony biały pieprz
słodka papryka w proszku
tarta bułka do posypania formy
Ok 3/8 l wody zagotować z 1/2 łyżeczki soli. Wodę przelać do miseczki i dolać zimne mleko.
Wsypać pur'ee i energicznie wymieszać trzepaczką.
Oddzielić żółtka od białka, po czym żółtka, jedną łyżkę margaryny, serek topiony oraz wszystkie przyprawy dodać do masy ziemniaczanej.
Z białek ubić pianę na sztywno i łyżką delikatnie dodawać do masy.
Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką do której przełożyć masę ziemniaczano-serową i piec ok 30 min w temp. 200 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz