
Bogracz jest odmianą zupy z mięsem i ziemniakami, choć z przewagą warzyw nad mięsem.
Ja podsunąłem szybki i lekko ograniczony przepis bogracza - też pyszny i kolorowy.
Zawsze można a wręcz proponuję coś dodać od siebie - według swojego kolorytu smaku.
Smacznego.
500g piersi z kurczaka
cebula
4 marchewki
200g pieczarek
szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz
papryka w proszku
2 łyżki oleju
jajko
1-2 łyżki mąki
Cebule posiekać, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone w paseczki mięso.
Gdy się zrumieni dodać bulion, pokrojoną marchewkę, a po 10 minutach posiekane pieczarki.
jajko wymieszać z mąką. Ciasto wlewać strumieniem do potrawy. Zagotować.
Doprawić do smaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz