Zuba z dyni na ciepło i na zimno.

 1 dynia ok. 1 kg, obrana ze skóry i pozbawiona pestek, pokrojona w dwu cm kostkę i upieczona w piecu aż do miękkości.
dwie cebule pokrojone w kosteczkę
2 -3 ząbki czosnku posiekanego
jedna ostra  chili drobno pokrojona
1 litr bulionu warzywnego
sok z jednego pomarańcza
sól i świeżo mielony pieprz, oliwa, łyżka masła.
śmietana 36 %, lub serek mascarpone

Na oliwie z dodatkiem małej ilości masła podsmaż cebulę, posiekany czosnek, papryczkę chilli ( bez pestek). Tak do miękkości. Dodaj bulion warzywny, upieczoną dynię, dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu około 30 min. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z pomarańcza i zmiksuj na bardzo puszystą masę kremową. Lekko zagotuj. Jak lubisz posyp świeżym tymiankiem.
 Zupę krem podawaj na gorąco lub na zimo jako chodnik z dodatkiem łezki śmietany 36% z posiekanym szczypiorkiem, lub na gorąco z serkiem mascarpone z posiekaną natką pietruszki i prażonymi migdałami.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails