Porady kulinarne, pasty i przeciery w kuchni taty

...są łatwe do przygotowania.Miło komponują się z mięsami i warzywami,doskonałe do przystawek różnego rodzaju-ja uwielbiam je w kanapkowej kolacji...

Pesto
- to wspaniały sos śródziemnomorski. Mieszanka czosnku, bazylii i oliwy z dodatkiem parmezanu. Rewelacyjny do surowych warzyw, ale także do makaronu czy ryżu.

Pasta z anchois - Puryści używają anchois w soli, które bardzo długo płucze się pod bieżącą zimną wodą .
Potem miksuje z odrobiną koniaku, skórką z cytryny, szczyptą gałki muszkatołowej i oliwą z oliwek (można używać filetów anchois w oleju, wystarczy je tylko dobrze odcedzić). Gdy mieszanka nabierze gęstości pasztetu, dodajemy śmietankę i zioła.
Aby zrobić pastę szybciej możesz od razu rozcieńczyć masę śmietanką. Dodanie ziół i startej skórki z cytryny to kwestia własnego polotu i gustu.

Twarożek z ziołami - zmiksować twarożek lub jogurt ze świeżymi posiekanymi ziołami: koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem lub miętą. Posolić popieprzyć o dodać odrobinę oliwy z oliwek.
Moja rada - dla lubiących ostrzejszy smak proponuję do masy dodać posiekaną papryczkę chili dla koloru i pikanterii.


Z pomidorów -
 pomidory obrane ze skóry i bez pestek zmiksować z odrobiną oliwy, cukru, paroma kroplami soku z cytryny i jeśli lubisz - z bazylią.dobrze doprawić solą i pieprzem.

Z żółtej papryk - upieczone w piekarniku (20 -25 min) i obrane ze skórki papryki zmiksować ze zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

...idealne połączenia :


- Dla zielonej sałaty nadaje się surowy kalafior z zmiksowanym vinegrettem, a tarta marchewka z dodatkiem sosu vinagrette (pół na pół, sok z pomarańczy i cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz, odrobina kminku i cynamonu).

Genialny vinegrette do zielonej sałaty: 2 -3 zabki czosnku, jedna szalotka, po jednym pęczku natki i szczypiorku, 1 łodyga selera naciowego, wszystko zmiksować i dodać 3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę ostrej musztardy, 1 łyżkę zimnej wody, 1 łyżkę cukru pudru i 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 -  Surowy koper włoski najlepszy jest pokrojony w cienkie paski i doprawiony cytryną, solą, pieprzem i świeżą kolendrą. 


- Świeże pomidory pokroić w małe kostki i dodać śmietankę z cytryną, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

- Łodygi selera naciowego smakują z tradycyjnym vinagrettem z dodatkiem orzechów, rokpola i rodzynków.


- Jeśli podajesz ogórki pokrojone w paski, usuń z nich pestki. Nie obieraj ze skórki.

- Żeby gałązki rzodkiewki i dymka na dłużej pozostały świeże, należy je włożyć na 10 min do lodowatej wody. Potem przechowywać w lodówce.

- Zachowaj zielone gałązki rzodkiewki i przygotuj z nich wyśmienitą zupę, dodaj je do ziemniaków ugotowanych na parze i zmiksowanych razem z bulionem mięsnym.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails