
Składniki :
300 g dyni bez skorupy i pestek
1 duże jajko
1 żółtko
1/2 łyżki masła
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Dodać jeszcze jedno żółtko. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartymi żółtkami i mąką, imbirem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuchy formować łyżką i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy :
W szerokim rondlu na oliwie zrumienić dwa posiekane ząbki czosnku z małą cebulą. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym. Doprawić pieprzem, solą i cukrem. Dusić pod przykryciem przez około 15 min, aż powstanie sos. Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią lub oregano.
0 komentarze:
Prześlij komentarz