

Składniki :
500g średnich najlepiej świeżych krewetek.
Dip:
6 dymek pociętych w cieniutkie paski.
kawałek świeżego imbiru pocięty w cienkie paseczki jak zapałki.
1 duże czerwone chili pokrojone w cienkie plasterki ( bez ziarenek).
120 ml jasnego sosu sojowego.
1 łyżeczka oleju sezamowego.
1 łyżka brązowego cukru.
2-3 łyżki oleju arachidowego.
trochę pieprzu świeżego i świeżej pietruszki posiekanej z odrobiną czosnku.
Przygotowanie:
Zacznijmy od sosu:
Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oleju arachidowego, w misce. Dobrze rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić i przelej do miski z resztą składników. Wymieszaj i odstaw na bok. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć krewetki i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Szybko odcedź i podawaj nasze krewetki jeszcze ciepłe z oddzielną miseczką sosu do maczania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz