Sosy do sałatek i nie tylko

Śmietanowy:
10o ml śmietany lub jogurtu naturalnego utrzeć z jedną łyżką majonezu i szczyptą soli.
Można przyprawić do smaku posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, drobno pokrojonym jabłkiem i selerem naciowym.
Doskonale pasuje do sałatek z jajkami, do szpinaku, sałatek z marchewką i jabłkiem.
Ja dodaję odrobinę posiekanego czosnku. Wspaniale smakuje z grillowaną karkówką.

Tzatziki:

Obrany ogórek należy drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Posolić i odstawić na 15 min, po tym czasie odcedzić sok.
Wymieszać z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku, dodać posiekany koperek, zmielony kminek i około 400 ml jogurtu naturalnego. Ja dodaję łyżkę majonezu do smaku, małą łyżkę octu winnego i oliwy z oliwek.
Sos przyprawić solą i pieprzem i podawać mocno schłodzony.
Dobrze komponuje się z selerem naciowym, pomidorami, papryką, cykorią.
Ja go używam nawet do mięs grillowanych i różnych sałat, bo mi tak smakuje.


Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails