Chłodnik Litewski


litr zsiadłego mleka lub dobrego kefiru
szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany
2 pęczki botwiny
1 1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 jajka
dwa świeże ogórki
duży pęczek szczypiorku i koperku
koncentrat z buraków ( polecam krakusa)
trochę magi, sol , cukru i i świeżego pieprzu

Botwinkę dokładnie umyj, pokrój drobniutko w kostkę (najlepiej wybierać o jak najdłuższych łodygach). Do botwiny wlej 3/4 l wrzątku, zakwaś sokiem z cytryny żeby zachować kolor i odstaw do wystygnięcia.
Można botwinkę poddusić ok 5 min na małym ogniu.
W drugim garnku ugotuj jajka na twardo.
Do głęboliego naczynia wlej kefir lub zsiadłe mleko razem z jogurtem naturalnym, delikatnie roztrzep rózgą.
Koper i szczypiorek opłucz i drobno posiekaj.
Ogórek obierz i pokrój w dużą kostkę.
Wszystko razem wrzucić do jednego naczynia w którym znajduje się nabiał, dodaj pokrojone w ósemki jajko, 3 łyżki koncentratu z buraków, botwinkę wystudzoną, łyżkę magi i wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz trzeba wyważyć trzy smaki : słodki, kwaśny i słony.
Spróbuj chłodnika jeśli wyda ci się mało słony to dodaj magi lub trochę soli, a jeśli wystarczająco słony i nie dość wyrazisty to dodaj z dwie łyżki koncentratu z buraków.
Po przyprawianiu wstaw całość do lodówki na dwie godziny.
Niech się przegryzie i oziębi.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails