Zapiekanka - Musaka


ok 2 kg bakłażana
70 dag mięsa mielonego (wołowiny lub wieprzowiny)
4 cebule
3 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
jajko
2-3 łyżki śmietany 18 %
1/3 szklanki oliwy
łyżka bułki tartej
posiekany świeży tymianek i bazylia
pieprz i sól

Bakłażany pokroić w plastry centymetrowej grubości, posolić i odstawić na ok 30 min, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko obsmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.
Pokroić cebulę w piórka, zeszklić razem z posiekanym czosnkiem, dodać mięso. Kilka minut smażyć, mieszając, wystudzić dodać jajko, śmietanę i świeże zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W natłuszczonym i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso ( na wierzchu powinny być bakłażany)
Koncentrat pomidorowy wymieszać z trzema łyżkami gorącej wody, polać potrawę.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pomidory, skropić oliwą i oprószyć bułką tartą.
Musakę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st. przez 30 min.
Podawać w naczyniu w którym się zapiekała.
Podawać z pieczywem.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails