Krem z dyni.

Składniki : 
 0,5 kg dyni - królowej.
 Bulion - rosół warzywny:)
Sok z pomarańczy - 1 szt.
Jedno malutkie chilli
Odrobinę startego imbiru
 Czosnek 3 ząbki.
Koperek świeży do posypania.
pieprz świeżo zmielony i sól do smaku



Przygotowanie :
  Na rozgrzanym maśle usmaż dynię pokrojoną w nie dużą kostkę, dodaj starty imbir, posiekany czosnek, chilli i sok z wyciśniętej pomarańczy,  zamieszaj, zalej bulionem, gotuj, aż dynia będzie miękka i wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ja krem podaje z łezką  mascarpone albo z prażonymi orzechami.
Dodatkiem i luksusem będzie grzanka maślana zapieczona z  salami i serem.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails