Składniki :
3 duże dojrzałe pomidory
350 g mozzarelli
150 g cebuli czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
Świeża bazylia o średnich liściach
Szybkie zrobienie Z
pomidorów usunąć gniazda nasienne. Pokroić na nie cienkie plastry, ok
o,7 cm. Ser mozzarelle pokroić na plastry grubości ok 0,5 cm i przełożyć
nimi pomidora tak, aby przypominał wachlarz.
Na koniec posypać i ładnie udekorować świeżą bazylią.
To znakomita przystawka na każdą chwilę i imprezę.
Ja do niej przygotowuję grzanki czosnkowe i polewam dobrym sosem winegret.
Sos winegret :
Składniki :
½ szklanki białego octu winnego
1 ½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy diżońskiej
Składniki :
½ szklanki białego octu winnego
1 ½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy diżońskiej
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki posiekanego czosnku
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie :
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie :
Roztrzep wszystkie składniki, trzepaczką, aż powstanie jednorodny płyn.
Sos powinien być dość wykwintnie kwaśny z posmakiem ziół i czosnku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz