Łosoś pieczony na Wigilię


Składniki :
świeży tymianek i świeża mięta
50 gram białego wina
sok z jednej limonki
koper posiekany
dwa zmiażdżone ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku , na koniec po delikatnych zakupach filet z łososia 1,5 kg - 2 kg.

Przygotowanie:

Filet świeżego łososia układamy na arkuszu folii aluminiowej, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej mięty, tymianku, posiekanego kopru i czosnku, wszystko polewamy białym winem. Folię z rybą dobrze zawijamy i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Można ją podawać z sałatą, ziemniakami pieczonymi lub z wody, ryżem, grzankami z bagietki. Jest dobra na zimno.
Ja na wigilię zalewam ją delikatną galaretką i podaję jako przystawkę.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails