
Składniki:
5 ziemniaków do pieczenia, nieobrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry
szklanka śmietany
szklanka śmietany
szklanka mleka
troszkę tartej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku, przekrojony na pół
ząbek czosnku, przekrojony na pół
szklanka utartego sera mozzarella
łyżka masła
szklanka bułki tartej
łyżka masła
szklanka bułki tartej
sól i pieprz
świeży tymnianek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 1 80 stopni.W misce dobrze wymieszaj ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem, serem, solą i pieprzem. Natłuść dobrze naczynie do zapiekania masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Przełóż do niego ziemniaki i posyp tartą bułką. Ja jeszcze dla smaku i aromatu posypuję na wierzch serem. Piecz około godziny,a najlepiej sprawdź czy ziemniaki będą już miękkie i złote.
Moja rada:
Ziemniaki gratin idealnie pasują do grillowanych i pieczonych mięs. Są niezłym dodatkiem podnoszącym potrawie jakość i smak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz