Zapiekanka z ziemniaków a^la gratin


Składniki:

5 ziemniaków do pieczenia, nieobrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry
szklanka śmietany
szklanka mleka
troszkę tartej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku, przekrojony na pół
szklanka utartego sera mozzarella
łyżka masła
szklanka bułki tartej
sól i pieprz
świeży tymnianek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 1 80 stopni.W misce dobrze wymieszaj ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem, serem, solą i pieprzem. Natłuść dobrze naczynie do zapiekania masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Przełóż do niego ziemniaki i posyp tartą bułką. Ja jeszcze dla smaku i aromatu posypuję na wierzch serem. Piecz około godziny,a najlepiej sprawdź czy ziemniaki będą już miękkie i złote.
Moja rada:
Ziemniaki gratin idealnie pasują do grillowanych i pieczonych mięs. Są niezłym dodatkiem podnoszącym potrawie jakość i smak.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails