
Składniki:
2 piersi z kaczki
świeży rozmaryn
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 gruszki
orzechy laskowe
miód
świeży rozmaryn
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kaczki obsmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie, dodać wino, świeży rozmaryn, sól i pieprz. Następnie przełożyć je do brytfanki. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gruszki pokroić w plastry i wrzucić na patelnię, na której pozostało zredukowane w trakcie smażenia piersi wino, dodać orzechy laskowe oraz miód. Smażyć kilka minut. Na podduszone w winie gruszki wyłożyć upieczoną pierś z kaczki.
Moja rada :
Do kaczki pasują ziemniaki opiekane w całości i koniecznie buraki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz