Risotto z młodą marchewką i zielonym groszkiem


45 dag ryżu
1 cebula
20 dag zielonego groszku (3/4 szklanki)
2 kostki rosołowe
30 dag marchwi
troszkę startego parmezanu lub innego pochodnego sera
łyżka śmietany 18%
dwie łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżki masła
sól i pieprz

W dwóch litrach gotującej wody rozpuścić kostki rosołowe.
Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i podsmażyć na oliwie.
Dodać ryż i podsmażać dalej ciągle mieszając drewnianą łyżką aż będzie przezroczysty.
Dodać dwie chochle bulionu i gotować na małym ogniu przez 20 min oczywiście dodając za każdym razem po trochu bulionu, kiedy ryż go wchłonie.
Marchew obierać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Podsmażyć na maśle przez ok 10 min. na średnim ogniu.
Dodać zielony groszek, szklankę wody i gotować dalej przez 5 min.
Wymieszać warzywa z ryżem na 5 min przed końcem gotowania, wlać śmietanę i wrzucić starty ser.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails