Mufinki czekoladowe


2-3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
kubek kwaśnej śmietany 18-stki
2 torebki cukru waniliowego
25 dag mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki oleju
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
masło do posmarowania foremek

Jajka utrzyj z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, dalej ubijając dodawaj po trochu śmietanę.
Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Wsypuj mieszankę powoli do masy ciągle ucierając.
Wlewaj po woli mleko, a potem olej - oczywiście ciągle mieszając.
Czekoladę roztop na parze lub zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy.
Foremki posmaruj masłem, wlej masę do połowy foremki.
Piecz 20 min w temp. 180 st.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj bitą śmietaną i św. miętą.
Moja rada: do masy można dodać bakalie:
rodzynki, migdały, orzechy laskowe lub włoskie.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails