Bruschetta - mini pizza prosto z pieca.

Składniki:
 2 ciabatty
 Sos pomidorowy ze świeża bazylią i czosnkiem. ( pomidory pelati, podsmażone z cebulką i czosnkiem plus sól, pieprz i oregano)
mozzarella
 szczypiorek
anchois
 żółty ser do posypania
 2 łyżki oliwy z oliwek
świeże chilli - jak ktoś lubi.

Przygotowanie:
Ciabattę kroimy wzdłuż na 2 części. Każdą smarujemy sosem pomidorowym,.. Na wierzchu układamy pokrojoną mozzarellę, anchois i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem (uwaga, anchois są słone!) Ja dodaje świeża papryczkę chilli zamiast pieprzu.
Skropić oliwą , posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 10 min, aż ser się roztopi.
Ja dodaję świeżą bazylię, salami i oliwki zielone.


Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails