Krewetki z patelni na sałacie, z nutą sosu winegret

Składniki : 
10 dużych szarych, obranych krewetek
miks sałat ogrodowych i kiełek 
parę pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
 korzeń imbiru  ( odrobina -  2 łyżeczki)

 jedna posiekana ostra papryczka chilli
masło, oliwa z oliwek
natka pietruszki

Sos :
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek.ok. 200 ml
ocet winny biały.3 - 4 łyżki
3 ząbki czosnku.
zioła prowansalskie - nie żałować
sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Można dodać musztardy i łyżkę miodu

 Przygotowanie :
  Na patelni rozgrzać masło, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę chilli, wszystko zamieszać.
 Kiedy mocno zapachnie wrzucić krewetki i posiekaną pietruszkę ( dwie łyżki),  zmniejszyć ogień. i smażyć  krótko, tylko tyle, by krewetki nabrały koloru pomarańczowego.
 Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce, dodać kiełki i odrobinę posiekanej pietruszki..
Sałatę ułożyć na półmisku, skropić sosem winegret, a  na wierzch ułożyć soczyste krewetki z dodatkami z patelni. Udekorować pomidorkami.
Wyśmienitym dodatkiem będą grzanki czosnkowe, lub maślane.




Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails