10 dużych szarych, obranych krewetek
miks sałat ogrodowych i kiełek
parę pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku
korzeń imbiru ( odrobina - 2 łyżeczki)
jedna posiekana ostra papryczka chilli
masło, oliwa z oliwek
natka pietruszki
Sos :
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek.ok. 200 ml
ocet winny biały.3 - 4 łyżki
3 ząbki czosnku.
zioła prowansalskie - nie żałować
sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Można dodać musztardy i łyżkę miodu
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę chilli, wszystko zamieszać.
Kiedy mocno zapachnie wrzucić krewetki i posiekaną pietruszkę ( dwie łyżki), zmniejszyć ogień. i smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki nabrały koloru pomarańczowego.

Sałatę ułożyć na półmisku, skropić sosem winegret, a na wierzch ułożyć soczyste krewetki z dodatkami z patelni. Udekorować pomidorkami.
Wyśmienitym dodatkiem będą grzanki czosnkowe, lub maślane.
0 komentarze:
Prześlij komentarz