Krewetki z warzywami - lekko po tajsku


Składniki:

0,5 kg krewetek
marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki
cukinia pokrojona w paski, mix papryk kolorowych pokrojonych w cienkie paski, czerwona cebula pokrojona w kostkę
50 ml oliwy
dwa ząbki czosnku
20ml łyżki sosu sojowego
20ml łyżki sosu ostrygowego
100 ml wina białego

Przygotowanie:

W rądlu albo w woku rozgrzej oliwę. Wrzucić cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj posiekany czosnek i mix papryk. Wrzucić krewetki i skrop wodą. Dodać sos sojowy i sos ostrygowy i chlustnij białym winem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startym imbirem. Wszystko posyp świeżo posiekaną papryczką chilli. Jak ktoś lubi można dodać oliwki i pomidorki koktajlowe. Krewetki wspaniale komponują się z warzywami, makaronami i ryżem.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails