Pieczone gołąbki



Składniki :

1 kg mięsa mielonego wieprzowego
duża główka kapusty (o dużych liściach)
1 jajko
2-3 cebule
300 g pieczarek
3 łyżki masła

3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko ubić. Cebulę i pieczarki drobniutko pokroić i podsmażyć na patelni (nie solić i pieprzyć). Pozostawić do ostygnięcia. Do mięsa dodać jajko i przyprawy (najlepiej sól i pieprz bez udziwnień), oraz cebulę z pieczarkami. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty. Gołąbki ułożyć na brytfance wyścielonej kilkoma listkami kapusty, podlać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, zakryć pozostałymi listkami i dusić w piekarniku ok. 40 minut w temp 160 stopni.
Moja rada: Na koniec posypać dobrym serem i mocno zapiec w temp 200 stopni na złoty kolor.

Share this post!

Bookmark and Share

0 komentarze:

Related Posts with Thumbnails