Potrawy,
dania i garmaż na zamówienie 698695467 Dariusz Andruczyk – *Domowy Kucharz*
Zupy
250 ml
·
Cebulowa na białym winie z grzankami.
·
Zupa z porów, z pieczywem lub grzankami ziołowymi.
·
Krem z cukinii ze śmietanką
·
Krem z brokuł i odrobiną groszku.
·
Krem z pomidorów.
·
Zupa grzybowa –
postna, z łazankami.
·
Rosół na młodej
kurze z domowym makaronem, lub z łazankami – mogą być kołduny.
·
Barszcz z krokietem lub pasztecikiem, lub jajkiem - po
Litewsku.
·
Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i delikatnie wędzonym
boczkiem.
·
Warzywna na bulionie z ziemniaczkami.
·
Kwaśnica na żeberkach, lub golące.
·
Flaki
staropolskie.
·
Słynny chłodnik Litewski na botwince z jajkiem - na orzeźwienie.
·
Zupa węgierska
z karbinadlami ( kuleczki z mięsa wołowego).
Mięsa :
·
Karczek wieprzowy pieczony.
·
Pasztet własnego wyrobu.
·
Szynka wieprzowa z pieca w ziołach.
·
Schab pieczony ze śliwką lub z morelami.
·
Rolada z kurczaka faszerowana cukinią z boczniakami.
·
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem
feta, lub camembertem.
·
Pierś faszerowana szparagami.
·
Pierś faszerowana suszonymi pomidorami i serem
gorgonzola.
Rolada z indyka z warzywami.
Rolada z indyka z warzywami.
·
Rolada z boczku
z chrupiąca skórką , lub nie ( do
wyboru).
·
Golonki pieczone z
indyka ( na ostro lub nie)
·
Pieczeń z indyka
faszerowana owocami. (morele, śliwka).
·
Indyk w galaretce z warzywami.
·
Golonka wieprzowa
ok. 350 - 400g b/k z bigosem.
·
Żeberka pieczone z kapustą.
·
Skrzydełka z kurczaka pieczone, na ostro z sosem
słodko chilli.
·
Zrazy z
wołowiny w sosie pieczysto – grzybowym.
·
Zrazy wieprzowe
w sosie własnym.
·
Boeuf Strogonow.
·
Łopatka w sosie pieczystym z dodatkiem grzybów
leśnych.
·
Gołąbki pieczone, z mięsem, w
pomidorach.
·
Gołąbki z kaszą gryczaną, burakami i pieczarkami.
·
Bigos staropolski z grzybami leśnymi - na golonce!
Może być postny.
·
Fasolka po Bretońsku na wędzonce z kiełbasą.
Ryby,
pasty rybne i przekąski:
·
Dorsz typowo *po grecku*.
·
Pstrąg w galaretce z
jajkiem.
·
Łosoś w galarecie.
·
Łosoś marynowany w occie,
z cebulką i kolorowym pieprzem z dodatkiem miodu.
·
Łosoś wędzony, na
grzance maślanej, z pomidorkami koktajlowymi i naciowym selerem .
·
Carpaccio z łososia
wędzonego – z nutą oliwy i balsamicznego sosu.
·
Tatar z łososia
wędzonego, lub surowego ( do wyboru), w towarzystwie jajka ugotowanego na
twardo , kapar, oliwek, koperku ,
szczypiorku i czerwonej cebulki.
·
Śledź w oleju z
marynowaną cebulką .
·
Śledź w sosie salsa z
delikatną papryczką chilli .
·
Śledź smażony,
zamarynowany w occie z cebulką i czosnkiem.
·
Śledź w śmietanie.
·
Rolmopsy ze śledzia
marynowanego, z ogórkiem kiszonym, cebulką, i papryczką marynowaną, z oliwką.
·
Pasta z wędzonej
makreli w nadziewana, w kruchych
babeczkach.
·
Pasta z serka ze
szczypiorkiem, z dodatkiem wędzonego łososia i papryczki , ogórka św., nadziewana w kruchych
babeczkach.
·
Pasta jajeczna, z
tuńczykiem na tartinkach z bagietki .
·
Smalec ze słoniny z
dodatkiem boczku.
·
Oliwki marynowane w
czosnku i ziołach.
·
Grzanki czosnkowe ( z
serem lub bez z chilli).
·
Bekon ze śliwką
kandyzowaną.
·
Sałaty i sałatki :
·
Sałatka jażynowa *tradycyjna * z majonezem.
·
Sałatka koktajlowa z
krewetkami i grillowanym łososiem, lub kurczakiem.
·
Sałata lodowa z fetą,
tuńczykiem, jajkiem, z dodatkiem koperku.
·
Sałata z grillowanym
kurczakiem i z kiełkami.
·
Sałata z wędzonym
łososiem z grzankami maślanymi.
·
Sałata z jajkiem,
serem camembert, w zielonym pieprzu i łososiem wędzonym,
·
Mozzarella z
pomidorami i św. bazylią.
·
Do wszystkich sałat
podaję sosy. Każda sałata ma swój sos.
Read More!